Klasyka tuńczyka

Składniki na 4 osoby:

  • 2-3 garśc rukoli
  • 1 puszka kukurydzy VALFRUTTA (140 g)
  • 1 szklanka białej świeżej fasoli
  • 2 słoiki tuńczyka CALLIPO w oliwie z oliwek (160 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny Limmi

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 5-6 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)
  • 1 łyżka soku z cytryny Limmi
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego.
  2. Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
  4. Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia.
  5. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
  6. Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie polewamy przygotowanym sosem.