Sałatka z brokułami, serem cheddar i chrupiącym boczkiem

Składniki dla 4 osób: 

  • 2 główki brokuł
  • 200g sera cheddar
  • 2 czerwone cebule
  • 8 plastrów chudego boczku (wędzony lub parzony)
  • 50 g płatków migdałów ( lub całych pokruszonych)

dressing:

  • 170 g majonezu
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego Ponti
  • 1,5 łyżki miodu
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuły podziel na mniejsze różyczki i sparz lub ugotuj krótko na parze ( aby były niezbyt miękkie) i przestudź.  Zmieszaj majonez z octem, dopraw miodem solą i pieprzem ( możesz część majonezu zastąpić jogurtem naturalnym) Pokrój  bardzo drobno cebulę, ser pokrój w małą kostkę. Wymieszaj brokuły, cebule i ser w dużej misce i zalej dressingiem. Odstaw do lodówki. Plastry boczku pokrój na mniejsze kostki i zarumień na patelni. Upraż również płatki migdałów. Przed samym podaniem posyp porcję sałatki chrupiącym boczkiem i płatkami. 

Użyte produkty

Ocet jabłkowy 500 ml
Więcej