Sałatka z szynką parmeńską

SKŁADNIKI dla 4 osób:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek OLITALIA
  • 1 łyżka octu winnego białego PONTI
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty
  • sól, świeżo mielony pieprz

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Melona przekrawamy na pół, przy pomocy łyżki do zupy usuwamy pestki, a następnie wydrążamy kuleczki lub obieramy i kroimy na dość wąskie półksiężyce.
  3. Orzechy włoskie podprażamy na suchej patelni.
  4. Suszoną żurawinę siekamy na drobne kawałki.
  5. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.
  6. Na półmisek/talerze wykładamy rukolę, polewamy ją dressingiem, a następnie wykładamy plastry szynki długo dojrzewającej oraz kawałki melona. Całość posypujemy parmezanem, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, a następnie polewamy sosem balsamicznym.

Użyte produkty

Glassa Gastronomica Ponti
Więcej
Ocet winny biały
Więcej