Barszcz wigilijny

Składniki:

  • włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por, cebula)
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie buraki
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 garść wędzonych śliwek
  • 3 łyżki soku z cytryn Limmi
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g uszek z grzybami Arrighi

Sposób przygotowania:

Opłucz grzyby, zalej je szklanką zimnej wody i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj je do miękkości. Umyte buraki ugotuj osobno w skórce ok godziny. Następnie obierz i zetrzyj na tarce. Włoszczyznę zalej ok 2 litrami zimnej wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy i ugotuj intensywny wywar. Dodaj starte buraki, dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Na końcu dodaj grzyby, śliwki i zgnieciony czosnek. Po zdjęciu z ognia, dopraw sokiem z cytryny Limmi i dodaj majeranek. Przecedź barszcz. Podawać z ugotowanymi uszkami z grzybami Arrighi.

Użyte produkty

Naturalny sok z cytryn sycylijskich
Więcej
Uszka z grzybami Tortellini
Więcej