Krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi

Składniki dla 4 osób:
- 400 g ziemniaków
- 1 l bulionu warzywnego
- 60 g cebuli
- 20 g mąki
- sól i pieprz
- 100 ml świeżej śmietany,
- 15 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- 1 żółtko
- Glassa Gastronomica Ponti
- majeranek
- 150 g gotowego ciasta francuskiego
- 30 g parmezanu
- papryka słodka w proszku
Sposób przygotowania:
Pokrój cebulę na piórka i zeszklij ją na oliwie w garnku. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i zasmaż na złoty kolor. Dodaj mąkę i zarumień przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie wlej bulion i gotuj przez 40 minut. Po zakończeniu zblenduj zupę, aby miała kremową konsystencję i dodać śmietanę.
Rozwiń ciasto francuskie i posmarować go z żółtkiem. Posyp je parmezanem i słodką papryką. Wytnij z ciasta paski i przekręć je wzdłuż tworząc warkocze (patrz zdj). Piecz paluszki w temperaturze 200°C ok 12 min. Krem z ziemniaków podawaj udekorowany Glassą Ponti, majerankiem wraz z chrupkimi paluszkami.