Krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g ziemniaków 
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 60 g cebuli
  • 20 g mąki
  • sól i pieprz
  • 100 ml świeżej śmietany, 
  • 15 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia 
  • 1 żółtko
  • Glassa Gastronomica Ponti 
  • majeranek
  • 150 g gotowego ciasta francuskiego
  • 30 g parmezanu 
  • papryka słodka w proszku

Sposób przygotowania:

Pokrój cebulę na piórka i zeszklij ją na oliwie w garnku. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i zasmaż na złoty kolor. Dodaj mąkę i zarumień przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie wlej bulion i gotuj przez 40 minut. Po zakończeniu zblenduj zupę, aby miała kremową konsystencję i dodać śmietanę.

Rozwiń ciasto francuskie i posmarować go z żółtkiem. Posyp je parmezanem i słodką papryką. Wytnij z ciasta paski i przekręć je wzdłuż tworząc warkocze (patrz zdj). Piecz paluszki w temperaturze 200°C ok 12 min. Krem z ziemniaków podawaj udekorowany Glassą Ponti, majerankiem wraz z chrupkimi paluszkami.

Użyte produkty

Glassa Gastronomica Ponti
Więcej