Rozgrzewający krem z pomidorów

Składniki na 4 osoby:

  • pęczek włoszczyzny
  • 3 udka z kurczaka
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • 500 ml przecieru pomidorowego Valfrutta
  • puszka pomidorów krojonych z bazylią Valfrutta
  • 80 g oliwek czarnych Serpis
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 g świeżego imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól pieprz
  • świeży imbir do smaku

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę obrać i wraz z udkami z kurczaka zalać litrem wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować powoli na małym ogniu. Powstały w ten sposób bulion drobiowy odcedzić, dodać do niego przecier pomidorowy, sól, pieprz i świeży starty imbir, następnie gotować jeszcze przez 10 minut. W tym czasie na oliwie zeszklić należy czosnek oraz pokrojony w kostkę seler naciowy i całość wraz z pokrojonymi w krążki oliwkami Serpis i krojonymi pomidorami Valfrutta wrzucić do zupy. Na koniec całość wystarczy zagotować i gotowe! Zupa będzie jeszcze bardziej pożywna i sycąca, jeśli podana będzie z kawałkami mięsa, ugotowanymi w wywarze.

Użyte produkty

Krojone pomidory z bazylią
Więcej