Superpożywna zupa z soczewicy

Składniki dla 4 osób:

  • 100 g makaronu Alfabet Arrighi
  • 1 liść laurowy
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • sól i pieprz
  • 200 g soczewicy
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 50 g chudego boczku

Sposób przygotowania:

Przepłukaj soczewicę i zamocz w misce z dużą ilością zimnej wody na około 12 godziny. Oczyść i drobno posiekaj cebulę, oczyść seler i pokrój go grubo. Boczek pokrój w kostkę i umieść je na patelni z 2 łyżkami oleju, cebulą i selerem naciowym.  Zarumień je mieszając drewnianą łyżką przez kilka minut. Po odsączeniu, włóż soczewicę do garnka z zimną wodą, dodaj liść laurowy, sól i pieprz i powoli doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę dodając wrzącej wody w razie potrzeby. Po ugotowaniu oddziel część soczewicy i zmiksuj blenderem (dzięki temu w sposób naturalny ją zagęścisz) a następnie z powrotem przełóż do garnka z zupą, dodaj zarumieniony boczek z warzywami, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron i gotuj przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zupę podaj udekorowaną natką pietruszki

Użyte produkty

Alfabet - Alfabeto
Więcej