Zupa cytrynowa

Składniki dla 4 osób:

  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 5 łodyg selera,
  • 1 cebula,
  • 3 marchewki,
  • 9 łyżek soku z limonek Limmi,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia Extra Vergine Cytryna,
  • sól i sos Tabasco do smaku

Sposób przygotowania

Drobno posiekaj seler, marchew i cebulę. Cebulę podsmaż na oliwie na patelni do momentu aż się zarumieni. Dodaj pokrojone warzywa i parę kropli sosu tabasco (do smaku), sok z cytryny i 1 litr gorącego bulionu warzywnego. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodaj ryż, sól do smaku i duś przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu aż ryż będzie gotowy. Gdy ryż się ugotuje, wymieszaj całość z żółtkami. Zmniejsz ogień i gotuj aż zupa będzie miała kremową konsytencję. 

Użyte produkty

Oliwa z oliwek Extra Vergine - Cytryna 
Więcej
Naturalny sok z limonki
Więcej