Aromatyczne suflety czekoladowe

Składniki dla 4 osób: 

  • 15 dag ciemnej czekolady Toblerone
  • 10 dag mlecznej czekolady Toblerone
  • 250 ml śmietany kremówki 30% 
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 15 dag cukru pudru
  • szczypta przyprawy do pierników
  • łyżka olejku rumowego
  • tłuszcz i mąka do foremek
  • starta czekolada do ozdoby

Przygotowanie:

Rozkrusz i stop w kąpieli wodnej obie czekolady Toblerone. Kremówkę ubij na sztywno. Utrzyj żółtka z łyżką cukru,  a białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę. Ostudzoną czekoladę, ubite żółtka, pianę z białek i bitą śmietanę delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą, na koniec dodaj przyprawę do pierników i olejek rumowy. Ciasto nałóż do foremek sufletowych, natłuszczonych i oprószonych mąką. Piecz ok. 20 min w temp. 210°C. Gorące suflety oprósz startą czekoladą.

 

 

 

 

 

UŻYTE PRODUKTY

Użyte produkty

MILK - Czekolada mleczna 100 g
Więcej