Barszcz wigilijny

Składniki:
- włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por, cebula)
- liść laurowy i ziele angielskie
- majeranek
- 2 ząbki czosnku
- 4 średnie buraki
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 garść wędzonych śliwek
- 3 łyżki soku z cytryn Limmi
- sól i pieprz do smaku
- 250 g uszek z grzybami Arrighi
Sposób przygotowania:
Opłucz grzyby, zalej je szklanką zimnej wody i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj je do miękkości. Umyte buraki ugotuj osobno w skórce ok godziny. Następnie obierz i zetrzyj na tarce. Włoszczyznę zalej ok 2 litrami zimnej wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy i ugotuj intensywny wywar. Dodaj starte buraki, dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Na końcu dodaj grzyby, śliwki i zgnieciony czosnek. Po zdjęciu z ognia, dopraw sokiem z cytryny Limmi i dodaj majeranek. Przecedź barszcz. Podawać z ugotowanymi uszkami z grzybami Arrighi.