Muffinki Toblerone z kremowym wnętrzem

Składniki na 12 szt:

  • 200 g czekolady mlecznej Toblerone
  • 90 g masła
  • 4 jaja
  • 60 g cukru
  • 125 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180oC. Natłuszcz formę na muffin. Połam czekoladę na pojedyncze trójkąty i 12 trójkątów odstaw. Pozostałą część czekolady rozpuść w garnku z masłem na małym ogniu.

Oddziel żółtka od białek. Wymieszaj żółtka z cukrem. Dodaj masę czekoladowo-maślaną. Wymieszaj także mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do ciasta.

Rozłóż ciasto do 12 foremek i piecz ok 8 minut. Wciśnij do każdego muffina po jednym trójkącie Toblerone (taka by ciasto otoczyło cały trójkącik czekolady). Piecz kolejne 12 minut.

Wskazówki:

Jeśli chcesz by środek był płynny podawaj muffiny ciepłe. Na drugi dzień też będą pyszne, ale czekolada w środku stężeje.

Eksperymentuj z różnymi wersjami smakowymi czekolady Toblerone: mleczną, białą, ciemną, owocowo-orzechową. Która kombinacja jest Twoją ulubioną?

UŻYTE PRODUKTY

Użyte produkty

WHITE - czekolada biała 100 g
Więcej
MILK - Czekolada mleczna 100 g
Więcej