Torciki ziemniaczane z anchois

Składniki dla 4 osób:

  • 8 filetów z anchois w oliwie z oliwek Delicius
  • 180 g gotowanych ziemniaków
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 150 g śmietany
  • 50 g mąki
  • 200 g miękkiego koziego sera
  • mleko
  • ymianek do dekoracji
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Rozgnieć ziemniaki, gdy są jeszcze gorące. Ubij mikserem masło z żółtkami ( do puszystej masy), dodaj śmietanę i puree ziemniaczane. Dodaj przesianą mąkę, dopraw solą i wymieszaj z pianą z ubitych białek. Wlej masę do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej nasmarowanym oliwą papierem do pieczenia. Piecz w 1800C przez około 45 minut. W międzyczasie rozpuść kozi ser z kilkoma łyżkami mleka. Pokrój ciasto na małe kawałki, udekoruj kremem serowym, filecikami anchois i gałązkami tymianku.

UŻYTE PRODUKTY

Użyte produkty

Filety anchois w oleju słonecznikowym 
Więcej