Czekoladowe fondue Toblerone

Składniki:

•  2 kg owoców (np, 2 banany, 250 g truskawek, 1 ananas, 2 jabłka, 2 gruszki) 

•  100 g śmietanki (15% tłuszczu)

•  300 g czekolady Toblerone (wedle uznania mleczna lub ciemna)

 

Przygotowanie:

Przygotuj owoce: banany obierz i pokrój w plasterki. Truskawki umyj, usuń ogonki i przetnij na połówki. Obierz ananasa i pokrój na kawałki. Umyj i obierz jabłka i gruszki i pokrój na kawałki wielkości kęsa.

W garnku (najlepiej do fondue) podgrzej śmietanę. Stop połamaną czekoladę Toblerone.

Nabij przygotowane kawałki owoców na widelczyki i zanurz każdy w czekoladowej kąpieli Toblerone. 

 

Wskazówka: 

Możesz również wzbogacić fodue jakimś alkoholem, np dodając do smaku 2 łyżki koniaku.