Makaroniki Toblerone

Składniki na 20 sztuk:

 

  • 100 g  mielonych migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 3 białka (90 g)
  • 1 szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 150 g czekolady Toblerone mlecznej lub ciemnej
  • 35 g masła + odrobina masła do smarowania blach

Przygotowanie: 

Wyłóż 2 blachy natłuszczonym masłem papierem do pieczenia.  Zmieszaj mielone migdały i cukier puder (w razie potrzeby przesyp bryłki przez sitko). Oddziel jaja, odmierzyć 90 g białka. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Dodaj do piany mieszankę migdałów i cukru.

Napełnij rękaw cukierniczy masą z końcówką o średnicy około 8 mm. Wyciśnij 40 makaroników (o średnicy 4-5 cm). Pozostaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej przez ok godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 130°C (termoobieg). Piecz na najniższym poziomie około 15 minut. Wyjmij makaroniki na papierze do pieczenia i poczekaj aż całkowicie ostygną. Następnie usuń z papieru za pomocą noża.

Toblerone i masło stop w garnku na małym ogniu, a następnie pozostaw do schłodzenia. Umieść 1 łyżeczkę masy Toblerone na połowie makaroników. Każdy przykryj drugim ciasteczkiem.