Historia pomidora

W 1811 r. w niemieckim słowniku botanicznym o pomidorach napisano: "Choć pomidor jest uważany za roślinę trującą, w Portugalii i Czechach sporządza się z niej sosy wyróżniające się przyjemnym, kwaskowatym smakiem".


Rosja była jednym z pierwszych krajów, w którym zaczęto w XV w. uprawę pomidorów jako warzywa.

Do Polski przywędrowały wraz z królową Boną.

Dlaczego lubimy pomidory?

Pyszne i zdrowe włoskie "pomodori" ("złote jabłka") Francuzi nazwali "jabłkami miłości", gdyż przypisywano im właściwości afrodyzjakalne.

Pomidor należy nie tylko do ulubieńców smakoszy, ale też dietetyków i lekarzy. Z uwagi na dużą dawkę witaminy A, B i C oraz żelaza i potasu, zajmuje wysokie miejsce w rankingu zdrowych produktów. Pozycję tę wzmacniają obecne w nim nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) i pektyny (miękki błonnik), które obniżają zawartość cholesterolu we krwi, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu miażdżycy.

Ze względu na dużą zawartość kwasów (cytrynowego i jabłkowego, nikotynowego, pantotenowego, foliowego, szczawiowego) są stosowane także w kosmetyce (w nutrikosmetykach).

Więcej smaku pomidora w pomidorze

Ponieważ pomidory Valfrutta są konfekcjonowane w dniu zbiorów zachowują świeżość i są bogate w wartości odżywcze. Valfrutta dba o to, aby produkt końcowy był zawsze jak najwyższej jakości z zachowaniem smaku i zawartości witamin oraz minerałów jak w świeżo zebranych pomidorach.

Wyjątkowe opakowania Valfrutta

Opakowania produktów Valfrutta są nie tylko estetyczne i wyróżniają się z otoczenia. Są również łatwe do otwarcia  - konstrukcja wieczka puszki gwarantuje jej bezpieczne i szybkie otwarcie w najbardziej ekstremalnych warunkach. W ten sposób produkty Valfrutta można wykorzystać do przygotowania pyszności w plenerze, na biwaku, szlaku górskim, czy rodzinnym pikniku, bez użycia otwieracza do puszek. Inspirują też załączonymi przepisami. Ale szczególną cechą są również białe ścianki wnętrza puszek, powleczone specjalną powłoką ochronną. To właśnie one skutecznie zapobiegają przenikaniu mikroelementów z metalowych ścianek do zawartości puszek. Dzięki temu wartości odżywcze i walory smakowe przetworów Valfrutta pozostają niezmienne.