Tarta gruszkowa z migdałami

Składniki dla 8 osób

  • 1 puszka gruszek w syropie Valfrutta 400 g,
  • 100 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 300 g mąki,
  • 4 żółtka,
  • 50 g pokrojonych w słupki migdałów,
  • mielony cynamon

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce masło z cukrem i zostaw by razem zmiękły w temperaturze pokojowej. Połącz mąkę, żółtka i wymieszaj szybko, żeby nie roztopić masła. Odstaw na 10 minut do lodówki.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
 Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nimi foremkę do traty. Ponakłuwaj wierzch ciasta, by nie wyrosło podczas pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut.

Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wypełnij je odsączonymi i pokrojonymi w plastry gruszkami. Posyp cynamonem i migdałami. Piecz w pikarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 minut.

Użyte produkty

Gruszki - połówki owoców 411g
Więcej