Uszka z grzybami Tortellini
Ciasto na klasyczne polskie pierogi bądź uszka jest dość miękkie i nieco grubsze. Natomiast na tortellini i ravioli Włosi robią sprężyste gładkie ciasto jak na makaron i wałkują je wyjątkowo cienko. Ciasto gotuje się „al dente” i stąd zbliżenie do makaronu. Małe pierożki najczęściej nadziewane są farszem mięsnym, grzybowym lub serowym. Podaje się je jako odrębne danie z różnymi sosami bądź czystymi zupami, jak barszcz czy rosół.
Składniki:
MAKARON JAJECZNY 72% [semolina z pszenicy durum, jaja 19,4%];NADZIENIE 28% [ bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże piwowarskie, sól), olej palmowy, sól, serwatka w proszku, ser ricotta 6% (serwatka, śmietana, sól), grzyby suszone w proszku 2,4% (Boletus Luteus i Agaricus Bisporus), błonnik pszenny, cukier, aromaty, suszony czosnek, ekstrakt drożdżowy, czarny pieprz]
Wartość odżywcza w 100 gramach:
wartość energetyczna: 1581 kJ/374 kcal
tłuszcz: 7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3 g
węglowodany: 63 g
w tym cukry: 3,5 g
błonnik: 3,7 g
białko: 13 g
sól: 2,4 g
opakowanie foliowe
Kraj pochodzenia:
Włochy