Uszka z mięsem Tortellini

Ciasto na klasyczne polskie pierogi bądź uszka jest dość miękkie i nieco grubsze. Natomiast na tortellini i ravioli Włosi robią sprężyste gładkie ciasto jak na makaron i wałkują je wyjątkowo cienko. Ciasto gotuje się „al dente” i stąd zbliżenie do makaronu. Małe pierożki najczęściej nadziewane są farszem mięsnym, grzybowym lub serowym. Podaje się je jako odrębne danie z różnymi sosami bądź czystymi zupami, jak barszcz czy rosół.

Składniki:

 

MAKARON JAJECZNY 72%[semolina z pszenicy durum, jaja 19,4%];NADZIENIE 28%[ bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże piwowarskie, sól), smalec wieprzowy , sól, mięso wieprzowe 11,5%, mięso wołowe 2,8%, aromaty, przyprawy, ekstrakt drożdżowy, przyprawy ziołowe, ser Grana Padano (mleko, sól, podpuszczka, konserwant: liozym z jaj), błonnik roślinny, odtłuszczone mleko w proszku, glukoza, cukier]. 

Może zawierać jaja, soję i gorczycę.

Wartość odżywcza w 100 gramach:

wartość energetyczna: 1578 kJ/374 kcal

tłuszcz: 8 g

      w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4 g

węglowodany: 61 g

    w tym cukry: 3 g

błonnik: 3 g

białko: 13 g

sól: 2 g

opakowanie foliowe

Kraj pochodzenia:

Włochy