Uszka z mięsem Tortellini
Ciasto na klasyczne polskie pierogi bądź uszka jest dość miękkie i nieco grubsze. Natomiast na tortellini i ravioli Włosi robią sprężyste gładkie ciasto jak na makaron i wałkują je wyjątkowo cienko. Ciasto gotuje się „al dente” i stąd zbliżenie do makaronu. Małe pierożki najczęściej nadziewane są farszem mięsnym, grzybowym lub serowym. Podaje się je jako odrębne danie z różnymi sosami bądź czystymi zupami, jak barszcz czy rosół.
Składniki:
MAKARON JAJECZNY 72%[semolina z pszenicy durum, jaja 19,4%];NADZIENIE 28%[ bułka tarta (mąka pszenna, woda, d rożdże piwowarskie, sól), smalec wieprzowy , sól, mięso wieprzowe 11,5%, mięso wołowe 2,8%, aromaty, przyprawy, ekstrakt drożdżowy, przyprawy ziołowe, ser Grana Padano (mleko, sól, podpuszczka, konserwant: liozym z jaj), błonnik roślinny, odtłuszczone mleko w proszku, glukoza, cukier].
Może zawierać soję
Wartość odżywcza w 100 gramach:
wartość energetyczna: 1578 kJ/374 kcal
tłuszcz: 8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4 g
węglowodany: 61 g
w tym cukry: 3 g
błonnik: 3 g
białko: 13 g
sól: 2 g
opakowanie foliowe
Kraj pochodzenia:
Włochy