Klasyczne spaghetti w pomidorach
Składniki dla 4 osób:
- 350g spaghetti Arrighi
- 700g pomidorków koktajlowych
- garść świeżych liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wrzuć umyte pomidorki do wrzącej wody, po kilku minutach odcedź je i obierz ze skórki. Pokrój je w ćwiartki. Na dużej patelni na oliwie z oliwek zeszklij delikatnie posiekany czosnek, dodaj pokrojone pomidory i redukuj sos ok 25 minut mieszając od czasu do czasu aż stanie się gładki i odparuje woda. Na końcu dopraw sos solą i pieprzem, dodaj posiekane listki bazylii. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i połącz z sosem. Podawaj od razu z odrobiną oliwy z oliwek i wiórkami parmezanu.