Penne z dorszem
Składniki dla 4 osób:
- 350g makaronu penne rigate Arrighi
- 250g pomidorków cherry
- kilka filecików anchois
- 5 łyżek oliwy extra vergine Olitalia
- 2 małe ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
- 100 ml białego wina
- 200 g dorsza ( filet)
- 2 łyżeczki kaparów Ponti
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Na dużej patelni zeszklij posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodaj anchois cały czas mieszając. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i duś mieszając ok 4 minut. Następnie, gdy lekko puszczą sok, dodaj pokrojonego w kosteczki dorsza. Dolej do sosu wina, dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu, jak ryba już będzie gotowa, dodaj natkę pietruszki. Dodaj do sosu odcedzony makaron, wymieszaj dokładnie i podawaj od razu.