Słoneczna Italia

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 2 garści rukoli
  • 1/3 szklanki makaronu ARRIGHI gwiazdeczki
  • 8 suszonych pomidorów w oleju PONTI
  • 120 g mini mozzarelli
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 12 czarnych oliwek PONTI
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek z dyni

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  3. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
  4. Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki kroimy na plasterki.
  5. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
  6. Makaron mieszamy z dresingiem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami  oraz pestkami dyni i słonecznika. Całość delikatnie łączymy z rukolą i przekładamy na półmisek/talerze, a następnie układamy pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę.

Przykładowe przepisy

Gwiazdeczki - Stelline
Więcej