Spaghetti alla Carbonara
Składniki dla 4 osób:
- 350g makaronu spaghetti Arrighi
- 150 g chudego wędzonego boczku
- 100g startego sera Pecorino lub parmezanu
- pieprz do smaku
- 4 żółtka + 1 całe jajko
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente w duzej ilości lekko osolonej wody. Wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę lub cienkie paseczki boczek i poczekaj chwilę, aż wytopi się z niego tłuszcz i się zarumieni. Odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia. W międzyczasie rozbij jajko i żółtka w dużej misce, dodaj tarty ser i dopraw pieprzem. Mieszając dokładnie dodaj przestudzony boczek. Odcedź makaron i od razu wymieszaj go dokładnie z przygotowanym jajecznym sosem. Podawaj od razu.