Daim oryginalny ze Szwecji
Czy wiesz, że DAIM produkowany jest tylko w jednym miejscu na świecie w Sztokholmie, w Szwecji? To stąd aż 70% tej produkcji jest eksportowana za granicę, sprawiając, że DAIM jest jedną z najbardziej eksportowanych marek spożywczych.
Czy Daim i Dajm to ten sam produkt?
Batonik Daim znany był oryginalnie w Szwecji jako Dajm, natomiast w Irlandii i Wielkiej Brytani jako Dime. Jego nazwa była norweską, fonetyczną wersją nazwy amerykańskiej dziesięciocentóweki ‘dime’. Tak było do 1990 r. kiedy nazwa na wszystkich rynkach została ujednolicona na DAIM;
Pomysł na recepturę
Przepis na Daim w 1949 otrzymał szef szwedzkiej firmy produkującej czekoladę Marabou - Lars Anderfeldt od biznesowego partnera z USA, który nie widział w Daimie żadnego potencjału. W 1952r. Daim został wypróbowany w Sztokholmie i następnie z sukcesem wprowadzony do Szwecji, Norwegii, Finlandii, a potem do następnych krajów europejskich.