Daim oryginalny ze Szwecji

Czy wiesz, że DAIM produkowany jest tylko w jednym miejscu na świecie w Sztokholmie, w Szwecji? To stąd aż 70% tej produkcji jest eksportowana za granicę, sprawiając, że DAIM jest jedną z najbardziej eksportowanych marek spożywczych.

Czy Daim i Dajm to ten sam produkt?

Batonik Daim znany był oryginalnie w Szwecji jako Dajm, natomiast w Irlandii i Wielkiej Brytani jako Dime. Jego nazwa była norweską, fonetyczną wersją  nazwy amerykańskiej dziesięciocentóweki ‘dime’. Tak było do 1990 r. kiedy nazwa na wszystkich rynkach została ujednolicona na DAIM;

Pomysł na recepturę

Przepis na Daim w 1949  otrzymał szef szwedzkiej firmy produkującej czekoladę Marabou - Lars Anderfeldt od biznesowego partnera z USA, który nie widział w Daimie żadnego potencjału. W 1952r. Daim został  wypróbowany w Sztokholmie i następnie z sukcesem wprowadzony do Szwecji, Norwegii, Finlandii, a potem do następnych krajów europejskich.