Świderki z Bari
Składniki na 4 osoby:
- 400 g świderków De Cecco
- 10 listków cykorii ( świeżego szpinaku)
- 1 puszka pomidorów krojonych De Cecco 400 g
- 30 g anchovies
- 1 ząbek czosnku
- pół papryczki chilli
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W oryginalnym przepisie użyte są liście dzikiej (zielonej) cykorii które występują w wielu potrawach z południowych Włoch. Trudno je dostać w Polsce zatem proponujemy zastąpić je bądź jasną cykorią lub też świeżym szpinakiem. Oczyść liście cykorii, pokrój na paseczki i zblanszuj gorącą wodą ok 2-3 minut. Odsącz i osusz. W dużej patelni na oliwie z oliwek zeszklij posiekany czosnek z posiekaną papryczką chilli. Dodaj anchovies i mieszaj jeszcze chwilę. Dodaj odsączone (bez soku) pomidory krojone i pozostaw sos na wolnym ogniu jeszcze ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj liście cykorii i dokładnie wymieszaj. Ugotuj świderki al dente, odcedź i połącz z przygotowanym sosem.