Dorsz w sosie szafranowo-cytrynowym

Składniki ( 8 porcji dorsza):

  • 400 g filetów z dorsza
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 10 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • Sól

Składniki do przygotowania sosu:

  • 5g mąki ryżowej do zagęszczenia sosu
  • 7 g szafranu (można dodać więcej według uznania)
  • 5 g różowego pieprzu
  • 30 ml soku z cytryn Limmi
  • Sól
  • 20 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 100 ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

1. Dorsza pokrój w 8 kawałków równej wielkości, obierz ze skóry i usuń ewentualne ości. Oprósz kawałki ryby listkami tymianku.

2. Przygotuj sos: na małej patelni zmieszaj oliwę z oliwek i sok z cytryn, dodaj szafran. Gotuj na małym ogniu, tak aby składniki się ze sobą zmieszały. Dodaj różowy pieprz, zamieszaj i czekaj aż sos delikatnie zgęstnieje. Przesiana mąkę ryżową dosypuj powoli do mieszaniny, cały czas mieszając w celu uniknięcia grudek. Dolej buliony, przypraw solą i pieprzem i gotuj kilka minut, do otrzymania kremowej konsystencji.

3. Przygotuj drugą, większą patelnię do smażenia dorsza. Podgrzej na niej oliwę z oliwek, i dodaj ząbek czosnku. Kiedy czosnek się zarumieni, wyjmij go z patelni i włóż kawałki dorsza. Rybę smaż kilka minut na średnim ogniu, przekładaj tak, aby równo zarumieniła się z każdej strony.

4. Na półmisek przelej prawie cały przygotowany wcześniej sos szafranowo – cytrynowy, ułóż na nim kawałki dorsza i skrop pozostałą odrobiną sosu.