Pizza chłopska

Składniki na dużą foremkę:

ciasto

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 3 łyżki startego sera cheddar
  • 3 łyżki świeżego tymianku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony

farsz

  • 1 kg pieczarek
  • 300 g kiełbasy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 1 duża cebula
  • 200 g sera cheddar
  • 100 g mozarelli
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • tymianek

wykonanie

  1. Ziemniaki ugotuj w lekko słonej wodzie. Przeciśnij przez praskę, ostudź.
  2. Dodaj do ziemniaków jajko, tymianek, ser, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto, ugnieć, wyrównaj. Piecz przez 25 minut w temp. 220°C.
  4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  5. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki.
  6. Kiełbasę pokrój w grubszą kostkę.
  7. Rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż kilka minut. Dodaj pieczarki, ½ łyżeczki soli, pieprz i smaż do odparowania całego płynu i zarumienienia się grzybów.
  8. Wyłóż farsz na podpieczone ciasto. Posyp serem i piecz w piekarniku przez 15 minut.
  9. Podawaj pizzę posypaną tymiankiem.

Przepis powstał przy współpracy z apetyt-na-kuchnie.pl