Pizza z pomidorami, burratą i anchois
Składniki na 1 pizzę:
- 1 puszka filetów anchois w olie z oliwek Delicius
- ciasto na pizzę
- passata classica De cecco
- burrata
- kilka listków bazyli
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- papryczka chili
- sól i pieprz do smaku
Rozwałkuj ciasto i ułóż na okrągłej formie do pizzy, posmarowanej oliwą.
Dopraw do smaku passatę szczyptą soli, pieprzu i łyżką oliwy. Umieścić w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach na około 10 minut.
W międzyczasie przygotuj sos z bazylii i chili.
Drobno posiekaj liście bazylii, dodaj szczyptę papryczki chili i powoli wlej oliwę uzyskując płynną konsystencję.
Pod koniec pieczenia skrop ciast sosem z bazylii i chili, filety anchois, burratę pokrojoną na małe kawałki i pomidory pokrojone na małe łódeczki. Zapiecz i podawaj