Torciki ziemniaczane z anchois
Składniki dla 4 osób:
- 8 filetów z anchois w oliwie z oliwek Delicius
- 180 g gotowanych ziemniaków
- 50 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 150 g śmietany
- 50 g mąki
- 200 g miękkiego koziego sera
- mleko
- ymianek do dekoracji
- sól
- świeżo mielony pieprz
Rozgnieć ziemniaki, gdy są jeszcze gorące. Ubij mikserem masło z żółtkami ( do puszystej masy), dodaj śmietanę i puree ziemniaczane. Dodaj przesianą mąkę, dopraw solą i wymieszaj z pianą z ubitych białek. Wlej masę do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej nasmarowanym oliwą papierem do pieczenia. Piecz w 1800C przez około 45 minut. W międzyczasie rozpuść kozi ser z kilkoma łyżkami mleka. Pokrój ciasto na małe kawałki, udekoruj kremem serowym, filecikami anchois i gałązkami tymianku.