Zupa z ciecierzycy z anchois
Składniki dla 4 osób:
- 12 filetów anchois w oliwie z oliwek Delicius
- 500 g ciecierzycy ( uprzednio wymoczonej w wodzie 12h)
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 paski skórki pomarańczowej
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- sól
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Wymoczoną ciecierzycę gotować przez 2 godziny z 1 gałązką rozmarynu, liściem laurowym i czosnkiem, a gdy zioła będą miękkie, dodać sól i ostudzić. Zblenduj 2/3 ciecierzycy z wodą z gotowania, dodając gorącej wody lub lub bulionu warzywnego do odpowiedniej konsystencji. Rozpuść 4 filety anchois w 2 łyżkach oliwy na rozgrzanej patelni, dodaj je do kremu z ciecierzycy razem z 1/3 cecierzycy pozostawionej w całości, delikatnie podgrzej, dopraw solą i pieprzem.
W małym rondlu rozgrzej 1/4 szklanki oliwy z rozmarynem, 1 ząbkiem pokrojonego czosnku i skórką pomarańczową pokrojoną w paski julienne. Gdy tylko poczujesz zapach, wyłącz i ostudź, wlej olej na 8 filetów anchois pokrojonych na małe kawałki, pozwól marynować. Używaj zamarynowanych anchois do wyłożenia na wierzch podawanej zupy.