Zupa z ciecierzycy z anchois

Składniki dla 4 osób:

  • 12 filetów anchois w oliwie z oliwek Delicius
  • 500 g ciecierzycy ( uprzednio wymoczonej w wodzie 12h)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 paski skórki pomarańczowej
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

Wymoczoną ciecierzycę gotować przez 2 godziny z 1 gałązką rozmarynu, liściem laurowym i czosnkiem, a gdy zioła będą miękkie, dodać sól i ostudzić. Zblenduj 2/3 ciecierzycy z wodą z gotowania, dodając gorącej wody lub lub bulionu warzywnego do odpowiedniej konsystencji. Rozpuść 4 filety anchois w 2 łyżkach oliwy na rozgrzanej patelni, dodaj je do kremu z ciecierzycy razem z 1/3 cecierzycy pozostawionej w całości, delikatnie podgrzej, dopraw solą i pieprzem.

W małym rondlu rozgrzej 1/4 szklanki oliwy z rozmarynem, 1 ząbkiem pokrojonego czosnku i skórką pomarańczową pokrojoną w paski julienne. Gdy tylko poczujesz zapach, wyłącz i ostudź, wlej olej na 8 filetów anchois pokrojonych na małe kawałki, pozwól marynować. Używaj zamarynowanych anchois do wyłożenia na wierzch podawanej zupy.