Szaszłyki z łososiem i ananasem

oSkładniki na 8 szaszłyków:

  • 200 g ananasa
  • 250 g filetu z łososia
  • 40 listków mięty
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 gałązki kopru
  • 3 g różowego pieprzu
  • 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
  • 30 ml soku z cytryn Limmi
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Pokrój ananasa w kostki równej wielkości ( około 3 cm).

2. Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.

3. Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.

4. Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłódź w lodówce przez 2 godziny.

5. Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni, na ‘małym ogniu’. Smaż około minutę z każdej strony.