Tort z frużeliną z mango
Składniki:
- biszkopt (na 3 blaty)
- 500 ml śmietany 36%
- 2 owoce mango (dojrzałe)
- ½ szklanki Sunquicka Mango
- 4 łyżki soku z cytryny Limmi
- 3–5 łyżeczek cukru pudru
- 1½ łyżeczki żelatyny
- 4 mandarynki
- 1 limonka
Obrane mango kroimy w kostkę, zalewamy 1½ szklanki wody i gotujemy 2–3 minuty. Dodajemy ½ szklanki Sunquicka Mango. W ½ szklanki wrzątku rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do ugotowanego mango. Mieszamy, schładzamy. Po schłodzeniu można frużelinę przenieść do lodówki do stężenia. Dobrze schłodzoną śmietanę (przez minimum 12 godzin w lodówce) ubijamy. Do sztywnej śmietany dodajemy cukier puder. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Do ½ szklanki chłodnej wody dodajemy sok z cytryny Limmi. Pierwszy z blatów biszkopta układamy na talerzu i nasączamy sokiem cytrynowym z wodą. Wykładamy frużelinę. Przykrywamy drugim blatem. Kolejny biszkopt nasączamy i wykładamy ½ części bitej śmietany. Przykrywamy biszkoptem. Powtarzamy nasączanie oraz wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Mandarynki i limonkę kroimy w plasterki, nacinamy i układamy skręcone na torcie.