Uszka z grzybami Tortellini

Ciasto na klasyczne polskie pierogi bądź uszka jest dość miękkie i nieco grubsze. Natomiast na tortellini i ravioli Włosi robią sprężyste gładkie ciasto jak na makaron i wałkują je wyjątkowo cienko. Ciasto gotuje się „al dente” i stąd zbliżenie do makaronu. Małe pierożki najczęściej nadziewane są farszem mięsnym, grzybowym lub serowym. Podaje się je jako odrębne danie z różnymi sosami bądź czystymi zupami, jak barszcz czy rosół.

Składniki:

 

 

makaron (72%): semolina – mąka z pszenicy durum, jaja z chowu ściółkowego (19.4% w makaronie). Nadzienie (28%): bułka tarta (mąka pszenna, sól), ser ricotta (29.5% nadzienia) (mleko, serwatka z mleka, sól), olej słonecznikowy, aromaty, sól, grzyby w proszku (3% nadzienia), przyprawy.

Może zawierać soję i gorczycę.

Wartość odżywcza w 100 gramach:

wartość energetyczna: 1512 kJ/358 kcal


tłuszcz: 7 g

      w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,3 g

węglowodany: 58 g

    w tym cukry: 1,9 g

błonnik: 3,6 g

białko: 14 g

sól: 2,1 g

opakowanie foliowe

Kraj pochodzenia:

Włochy