Fusilli
Włoski makaron najwyższej jakości, produkowany z najwyższej jakości pszenicy durum, bogatej w proteiny. Tradycyjny proces suszenia makaronu w niskiej temperaturze pozwala zachować niezmienione wszystkie wartości odżywcze makaronu, nie powodując utraty podstawowych aminokwasów takich jak np. lizyna, dzięki czemu białko jest lepiej przyswajalne przez organizm. Wszystkie formy makaronu sa otrzymywane przy użyciu foremek z brązu, które zwiększają zdolność wchłaniania sosu (charakterystyczna chropowatość na powierzchni).
Składniki:
mąka z pszenicy durum, woda.
Może zawierać soję i gorczycę.
Wartość odżywcza w 100 gramach:
wartość energetyczna: 1490kJ/ 351 kcal
tłuszcz: 1,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3g
węglowodany: 69g
w tym cukry: 3,4g
błonnik: 2,9g
białko: 14g
sól: 0g
opakowanie foliowe
Fusilli (nici makaronu) należą do form krótkich i są specjalnością regionu Kampania, na południu Włoch. Mają kształt spirali o średnicy do 10 mm. Bardzo smaczne z ragu w stylu napolitańskim i sosami na bazie ricotty. Doskonały również z sosami z pomidorów, z papryką, bakłażanem, oliwkami i kaparami.
Kraj pochodzenia:
Włochy