Olej ryżowy 500 ml
Olej ryżowy otrzymywany jest z ryżu i w swoim naturalnym stanie zawiera wiele znaczących dla diety i zdrowia składników: gamma-oryzanol, tokotrienole oraz tokoferole, które wykazują właściwości przeciwutleniające. Dwa ostatnie składniki są naturalnie występującymi formami witaminy E. Ze względu na łagodny smak olej ryżowy może być stosowany do podsmażania i smażenia na głębokim tłuszczu. Jego delikatny, orzechowy charakter uzupełnia naturalny aromat smażonego mięsa, owoców morza oraz warzyw, nie tłumiąc ich smaku.
Składniki:
100% olej ryżowy
Wartość odżywcza w 100 gramach:
Wartość energetyczna 3 404 kJ / 828 kcal
Tłuszcz 92 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 22 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 38 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 32 g
- Omega 3 900 mg
Węglowodany 0 g
- w tym cukry 0 g
Błonnik 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Witamina E 9 mg (75% Dziennej referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej)
butelka szklana
Ze względu na łagodny smak olej ryżowy może być stosowany do podsmażania i smażenia na głębokim tłuszczu. Jego delikatny, orzechowy charakter uzupełnia naturalny aromat smażonego mięsa, owoców morza oraz warzyw, nie tłumiąc ich smaku. W temperaturze poniżej +5 oC produkt może stać się mętny i lekko ścięty. Jest to zjawisko charakterystyczne i nie wpływa na jakość produktu. W temperaturze pokojowej (+20 oC) olej powraca do swej klarowności
Kraj pochodzenia:
Włochy