Oliwa z oliwek Extra Vergine Sicilia IGP 500 ml

Regionalna oliwa z oliwek extra virgine typowa dla konkretnego obszaru Włoch. Reprezentuje długą tradycję uprawy oliwek i wspaniałe warunki klimatyczne typowe dla wyspy, na której jest produkowana – Sycylii. Certyfikat Indicazione Geografica Protetta IGP (ChOG Chronione oznaczenie geograficzne), gwarantuje jej wysoską jakość poprzez tradycję.

Oliwę Sicilia ChOG charakteryzuje zielony kolor ze złocistożółtymi refleksami i wyraźnym zapachem oliwek o lekko ziołowych nutach. Posiada owocowy smak z lekkim odczuciem pikanterii. Jej pełny smak sprawia, że jest doskonałą przyprawą w diecie śródziemnomorskiej i najlepiej smakuje prosto z butelki polana na warzywa i potrawy na bazie ryb.

 

Składniki:

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.

 

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek. Uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

Wartość odżywcza w 100 gramach:

Wartość energetyczna 3 404 kJ / 828 kcal

Tłuszcz 92 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 16 g

Węglowodany 0 g

-w tym cukry 0 g

Błonnik 0 g

Białko 0 g

Sól 0 mg

ciemna butelka szklana

Dzięki idealnemu balansowi smaku, zapachu i konsystencji można wykorzystać w kuchni do wszystkiego, zarówno jako przyprawę - czyli do przyrządzania dressingów, marynat czy pieczywa, jak i podstawowy składnik potraw (sosów do makaronów, pieczeni), a także do każdego przepisu, który przewiduje użycie oleju. Najlepiej smakuje na surowo z warzywami lub do ryb.

Kraj pochodzenia:

Włochy

Przykładowe przepisy

Sałatka z krewetkami, avocado i 
Więcej