Uszka z grzybami Tortellini
Ciasto na klasyczne polskie pierogi bądź uszka jest dość miękkie i nieco grubsze. Natomiast na tortellini i ravioli Włosi robią sprężyste gładkie ciasto jak na makaron i wałkują je wyjątkowo cienko. Ciasto gotuje się „al dente” i stąd zbliżenie do makaronu. Małe pierożki najczęściej nadziewane są farszem mięsnym, grzybowym lub serowym. Podaje się je jako odrębne danie z różnymi sosami bądź czystymi zupami, jak barszcz czy rosół.
Składniki:
makaron (72%): semolina – mąka z pszenicy durum, jaja z chowu ściółkowego (19.4% w makaronie). Nadzienie (28%): bułka tarta (mąka pszenna, sól), ser ricotta (29.5% nadzienia) (mleko, serwatka z mleka, sól), olej słonecznikowy, aromaty, sól, grzyby w proszku (3% nadzienia), przyprawy.
Może zawierać soję i gorczycę.
Wartość odżywcza w 100 gramach:
wartość energetyczna: 1512 kJ/358 kcal
tłuszcz: 7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,3 g
węglowodany: 58 g
w tym cukry: 1,9 g
błonnik: 3,6 g
białko: 14 g
sól: 2,1 g
opakowanie foliowe
Kraj pochodzenia:
Włochy