Uszka z szynką dojrzewającą Tortellini
Ciasto na klasyczne polskie pierogi bądź uszka jest dość miękkie i nieco grubsze. Natomiast na tortellini i ravioli Włosi robią sprężyste gładkie ciasto jak na makaron i wałkują je wyjątkowo cienko. Ciasto gotuje się „al dente” i stąd zbliżenie do makaronu. Małe pierożki najczęściej nadziewane są farszem mięsnym, grzybowym lub serowym. Podaje się je jako odrębne danie z różnymi sosami bądź czystymi zupami, jak barszcz czy rosół.
Składniki:
Makaron (72%): semolina – mąka z pszenicy durum, jaja z chowu ściółkowego (19.4% w makaronie). Nadzienie (28%): mortadella (45.3% nadzienia) (mięso wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, sól, przyprawy, naturalne aromaty), bułka tarta (mąka pszenna, sól), margaryna [tłuszcz kokosowy, oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy), woda], szynka dojrzewająca (3.1% nadzienia) (mięso wieprzowe, sól), sól, aromaty, ser topiony w proszku (mleko, serwatka z mleka, sól, enzymy), przyprawy.
Może zawierać soję i gorczycę.
Wartość odżywcza w 100 gramach:
wartość energetyczna: 1694kJ/394 kcal
tłuszcz: 10 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,8 g
węglowodany: 61 g
w tym cukry: 1,5 g
błonnik: 2,1 g
białko: 14 g
sól: 2,7 g
opakowanie foliowe
Kraj pochodzenia:
Włochy