Olej ryżowy 500 ml

Olej ryżowy otrzymywany  jest z ryżu i w swoim naturalnym stanie zawiera wiele znaczących dla diety i zdrowia składników: gamma-oryzanol, tokotrienole oraz tokoferole, które wykazują właściwości przeciwutleniające. Dwa ostatnie składniki są naturalnie występującymi formami witaminy E. Ze względu na łagodny smak olej ryżowy może być stosowany do podsmażania i smażenia na głębokim tłuszczu. Jego delikatny, orzechowy charakter uzupełnia naturalny aromat smażonego mięsa, owoców morza oraz warzyw,  nie tłumiąc ich smaku.

Składniki:

100% olej ryżowy

Wartość odżywcza w 100 gramach:

Wartość energetyczna 3 404 kJ / 828 kcal

Tłuszcz 92 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 22 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 38 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 32 g

- Omega 3 900 mg

Węglowodany 0 g
- w tym cukry 0 g

Błonnik 0 g

Białko 0 g

Sól 0 g

Witamina E 9 mg (75% Dziennej referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej)

butelka szklana

Ze względu na łagodny smak olej ryżowy może być stosowany do podsmażania i smażenia na głębokim tłuszczu. Jego delikatny, orzechowy charakter uzupełnia naturalny aromat smażonego mięsa, owoców morza oraz warzyw,  nie tłumiąc ich smaku. W temperaturze poniżej +5 oC  produkt może stać się mętny i lekko ścięty. Jest to zjawisko charakterystyczne i nie wpływa na jakość produktu. W temperaturze pokojowej (+20 oC) olej powraca do swej klarowności

Kraj pochodzenia:

Włochy