Oliwa z oliwek Extra Vergine 250 ml

Mała buteleczka, a wniej tyle dobroci. Klasyczna, złocista oliwa z oliwek extra vergine jest jednym z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej. Nic dziwnego, że cały świat korzysta z jej dobrodziejstw skoro jest po prostu olejem tłoczonym z oliwek bez żadnych zbędnych dodatków. Podstawową właściwością oliwy z oliwek jest wzmacnianie smaku potraw dlatego jej staranny dobór jest tak ważny, zarówno do przygotowań dań typowych dla kuchni włoskiej jak i międzynarodowej. Oliwa z oliwek extra vergine Olitalia posiada charakterystyczny, wyrazisty smak, dzięki czemu znakomicie wzbogaca smak sałatek, świeżych warzyw, makaronów czy dań na bazie mięsa lub owoców morza. Ma przyjemny aromat z delikatną nutą owoców i trawy typowy dla świeżych oliw oraz lekko pikantny smak. Butelka 250 ml to idealny wybór dla tych, którzy na co dzień jeszcze nie używają oliwy zbyt często, dla tych, którym akurat zabrakło oliwy do przygotowania dania, a nawet tych, którzy na biwaku, pikniku czy  grillu w plenerze potrzebują małe, poręczne opakowanie oliwy do doprawiania sałat i dań.

Składniki:

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.

 

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek. Uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

Wartość odżywcza w 100 gramach:

Wartość energetyczna 3 367 kJ / 819 kcal

Tłuszcz 91 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 15 g

- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 68 g

- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 8 g

Węglowodany 0 g

-w tym cukry 0 g

Błonnik 0 g

Białko 0 g

Sól 0 mg

ciemna butelka szklana

Dzięki idealnemu balansowi smaku, zapachu i konsystencji można wykorzystać w kuchni do wszystkiego, zarówno jako przyprawę - czyli do przyrządzania dressingów, marynat czy pieczywa, jak i podstawowy składnik potraw (sosów do makaronów, pieczeni), a także do każdego przepisu, który przewiduje użycie oleju. Najlepiej smakuje na surowo.

Kraj pochodzenia:

Włochy

Przykładowe przepisy

Sałatka z szynką parmeńską
Więcej