Ryż do risotto Arborio 500 g
Arborio to ikona włoskiego ryżu do risotto wysokiej jakości, o ziarnie większym niż inne odmiany i dużej zawartości skrobi. Jego nazwa wzięła się od nazwy małego miasteczka Arborio na północy Włoch, gdzie powstały pierwsze jego uprawy.
Charakteryzuje go delikatnie słodki smak. Dodatek oliwy albo bulionu sprawia, że znacząco zwiększa on swoją objętość.
Włosi serwują go z różnorodnymi dodatkami, takimi jak szparagi albo grzyby.
Najbardziej klasyczne danie: risotto alla Milanese
Składniki:
Ryż Arborio
Wartość odżywcza w 100 gramach:
Wartość energetyczna: 1490 kJ/ 351 kcal
Tłuszcz: 1,3 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
Węglowodany: 77,0 g
- w tym cukry: 0,3 g
Błonnik: 1,9 g
Białko: 6,9 g
Sól: 0 g
kartonik
Ryż idealny do włoskiego risotto o kleistej konsystencji.
Kraj pochodzenia:
Włochy