Pstrąg łososiowy na karczochach

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety z pstrąga (ok. 400 g)
  • pół słoika karczochów krojonych Ponti
  • 200 g rurek skręconych Arrighi
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • garść bazylii
  • oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
  • Glassa Gastronomica marki Ponti
  • 3 łyżki wina białego wytrawnego
  • sól i pieprz
  • pieprz czerwony w ziarnkach

 

Pstrąga umyj i posól. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przekrój na połowy. Rozgrzej patelnie i wlej na nią 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, do zeszklenia. Dodaj pomidorki i wino. Duś chwilkę, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj wodę (2 litry), posól ją. Wrzuć makaron i gotuj go 12 minut. W międzyczasie przygotuj rybę na parze. Gotuj ją w zależności od grubości ok 6–10 minut. Posiekaj bazylię. Odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj bazylię, całość wymieszaj. Rybę posyp ziarenkami pieprzu czerwonego, podawaj z karczochami oraz makaronem. Całość skrop Glassą.