Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
  • 80 g łupanych pistacji
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 200 ml sok z cytryn Limmi
  • 20 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

 

 

1. Przygotuj składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi orzechami pistacji. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki.

2. Przygotuj mięso: roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki – kotlety. Do dużej miski wlej sok z cytryny i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło.

3. Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety około 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor.

4. Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami.