Cukinia faszerowana mięsem
Składniki (4 porcje):
- 2 średnie cukinie
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 słoik pomidorów suszonych marki Ponti
- 1 słoiczek kaparów marki Pont
- 1 duża szalotka
- garść pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 50 g mozzarelli
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki świeżego rozmarynu (drobno pokrojone)
Wykonanie:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej i zeszklij szalotkę. Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia. Pomidory suszone osącz z oleju. Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem. Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania. Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami. Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach. Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.