Grillowana polędwica wołowa
Składniki dla 2 osób:
- 440 g polędwicy wołowej ( 2 steki)
- 8 ząbków czosnku (upieczone)
- świeży rozmaryn
- 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 50 ml śmietany
- 100 ml sosu pieczeniowego ( demi glace)
- 1 cebula
- sos Worcestershire
- sól i pieprz
- 15 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- 10 ml koniaku
- 2 łyżki Sunquicka Czarna Porzeczka
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę z oliwy z oliwek, rozgniecionych ziaren pieprzu, posiekanego rozmarynu i sosu worcestershire i włóż do niej steki na 40 minut.
Przygotuj sos. Na odrobinie oliwy z oliwek zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj pieczony czosnek ( wyciśnięty przez praskę. Następnie dodaj koniak, Sunquicka Czarna Porzeczka i demi glace. Sos lekko zredukuj, dopraw solą i pieprzem, śmietaną i musztardą francuską.
Następnie grilluj na rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron i podawaj z przygotowanym sos