Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku
Składniki na 24 klopsiki:
- 480 g mielonej cielęciny
- 4 g suszonego, mielonego majeranku
- 50 ml soku z cytryn Limmi
- 20 g tartego sera typu parmezan
- 2 średniej wielkości jajka
- 10 g bułki tartej
- 60 g mąki
- olej roślinny
- sól, pieprz
- 5 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
Włóż mięso mielone do dużej miski. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn Limmi, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich.
Uformowane klopsiki obtocz w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury ( 170 stopni Celsjusza). Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.
Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub ulubioną sałatką!