Kurczak w leśnych grzybach

Składniki na 4 osoby:

 

  • 1 kurczak poporcjowany ( ok 1 kg)
  • 120 g leśnych grzybów
  • 50 ml białego octu winnego Ponti
  • 100 ml sosu pieczeniowego
  • 150 ml bulionu mięsnego
  • pęczęk natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia

Sposób przygotowania:

Przygotuj porcje kurczaka. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie lekko podsmaż na oliwie z oliwek w dość dużym garnku. Następnie dolej połowę bulionu i duś w nim kurczaka ok 20 minut. Dodaj ocet winny i pozwól mu odparować. Potem dodaj resztę bulionu i sos pieczeniowy i duś na małym ogniu następne 20 min. Na końcu dodaj pokrojone w cienkie plastry leśne grzyby (borowiki, podgrzybki) i duś aż grzyby będą miękkie. Podawaj posypane natką pietruszki.