Kurczak w leśnych grzybach
Składniki na 4 osoby:
- 1 kurczak poporcjowany ( ok 1 kg)
- 120 g leśnych grzybów
- 50 ml białego octu winnego Ponti
- 100 ml sosu pieczeniowego
- 150 ml bulionu mięsnego
- pęczęk natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
Sposób przygotowania:
Przygotuj porcje kurczaka. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie lekko podsmaż na oliwie z oliwek w dość dużym garnku. Następnie dolej połowę bulionu i duś w nim kurczaka ok 20 minut. Dodaj ocet winny i pozwól mu odparować. Potem dodaj resztę bulionu i sos pieczeniowy i duś na małym ogniu następne 20 min. Na końcu dodaj pokrojone w cienkie plastry leśne grzyby (borowiki, podgrzybki) i duś aż grzyby będą miękkie. Podawaj posypane natką pietruszki.