Polędwica w winie podana na płatach lasagne
Składniki (3 porcje):
- 1/2 kg polędwicy
- 2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
- 1/3 op. makaronu lasagne marki Arrighi
- 1 słoiczek pesto z pomidorów marki Ponti
- 2 łyżki oliwy czosnkowej marki Olitalia
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu świeżego
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 300 g fasolki szparagowej
- sałata
Mięso oczyść z błonek i tłuszczu. Przełóż do miski, dodaj rozmaryn i wlej wino. Mięso powinno być winem przykryte. Tak przygotowaną polędwicę odstaw na 1 godzinę. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż chwilkę, ok. 30 sekund. Mięso osącz z wina i obsmaż ze wszystkich stron. Przelej na patelnię wino wraz z rozmarynem. Duś mięso, często obracając do odparowania wina. Powinno go zostać ok 6 łyżek. Dodaj masło, wyłącz ogień, masło połącz z sosem. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie ugotuj makaron i fasolkę al dente. Mięso podawaj na fasolce i makaronie, pokrojone w plastry, polane pesto. Do tego przygotuj lekką sałatę skropioną oliwą czosnkową, cytryną i solą.